Ampersand Design Oy on vuonna 2016 perustettu mainostoimisto Lahdesta. Huippuosaajien yhteisö on erikoistunut jäljittelemättömän viestinnän, mainonnan, markkinoinnin ja verkkonäkyvyyden palveluihin yrityksille, yhteisöille ja yksityishenkilöille.

Ampersand toteuttaa asiakkailleen persoonallisia sisältöratkaisuja, jotka herättävät huomiota. Tiimimme huokuu luovaa idearikkautta, tyylitietoista suunnittelutaitoa sekä kykyä jalostaa alkuvoimaiset ideat julkaisuvalmiiksi merkkituotteiksi.

Ampersandin tarina

Olipa kerran…

Ampersand-tarinan alkujuuri alkoi versota jo vuosia sitten, kun ystävykset Marjo ja Samuel halusivat toteuttaa ajatuksensa yhteisestä yrityksestä. Marjo oli työskennellyt graafisena suunnittelijana omalla toiminimellään jo kymmenen vuotta ja Samuel halusi vaihtaa autoalalta pois päästäkseen toteuttamaan monipuolista osaamistaan yrittäjänä. Päätöksensä tehtyään kaksikko alkoi kartoittaa suuntaviivoja osakeyhtiön perustamiseksi. Samalla he muokkasivat maaperää hedelmälliseksi sopivien yhteistyökumppanien innostamiseksi mukaan yritystoimintaan.

Eräänä päivänä vuonna 2016 Samuel soitti lapsuudenystävälleen Joonakselle, joka vastasi puheluun olleessaan tehtaalla töissä sähkömiehenä. Samuel heitti ilmoille ajatuksen mahdollisesta yhteistyöstä, sillä hän oli esitellyt Marjolle Joonaksen tekemisiä Instagramista. Seuraavana päivänä sähkömies sai uuden puhelun. Mahdollinen ”pieni yhteistyö” olikin yön aikana paisunut ideaksi mainostoimiston perustamisesta. ”Mitä täällä tapahtuu?” Joonas äimisteli ja puntaroi, sillä hänen mielestään esteenä oli se, ettei hänellä ollut alan koulutusta…

Kolmikko pohti, että mukaan olisi hyvä saada tekstintekijä ja ihminen, jolla on kontakteja. Niinpä Marjo otti yhteyttä vapaana toimittajana työskennelleeseen Jarmoon, joka oli jo lähes heittänyt hanskat tiskiin kivikkoisen yrittäjämenneisyytensä vuoksi.

Parin päivän sulattelun jälkeen itseoppinut graafinen taitaja Joonas sekä taitava kynäilijä Jarmo olivat valmiita hyppäämään nopeakulkuiseen kelkkaan mukaan, ja näin nelivetoinen yritys sai alkunsa.

Perusteellisen liiketoimintasuunnitelman ja kustannuslaskelman laadinnan jälkeen Ampersand perustettiin alkusyksystä 2016. Joonas viihtyi sähkömiehen hommissa vielä noin puoli vuotta yrityksen aloittamisen jälkeen, jonka aikana muut etsivät yritykselle toimitiloja sekä asiakkaita.

Nimen alkuperä

Tässä yhteydessä on paikallaan kertoa taustaa yrityksemme nimeksi valikoituneesta ampersandista. Alun perin teimme liiketoimintasuunnitelman nimellä Medium Media. Useiden palautteiden perusteella emme halunneet leimautua keskinkertaisiksi, joten nimi tuli miettiä uusiksi. Marjo etsi netistä erilaisia alan sanoja ja luetteli niitä ääneen Samuelille, joka tarttui sanaan ampersand. Joonas ja Jarmo näyttivät nimelle Litti-peukkua, ja nimen valikoitumista tuki myös sanan sopiminen suomalaiseen suuhun.

Ampersand-sana ja -merkki ovat muotoutuneet nykyiseen ilmiasuunsa evoluution myötä ja jonkin verran myös sattuman kaupalla. Ampersandi eli et-merkki eli &-merkki vastaa merkitykseltään sanaa ’ja’. Ilmaisuvoimaisen suomen kielemme erilaisissa tekstiyhteyksissä &-merkki lausutaan tavallisesti alkuperänsä mukaan /et/.

Merkki on aikojen saatossa kehittynyt kirjainten e ja t yhteensulautumisesta, kun on kirjoitettu käsin latinan sanaa et merkityksessä ’ja’. Kun kaikki teksti kirjoitettiin ennen kirjoituskoneita käsin, lyhennysmerkkejä hyödynnettiin yleisesti, koska ne säästivät aikaa, vaivaa ja tilaa.

&-merkillä on todella mittava historia takanaan. Kyseisiä merkkejä on löydetty jo niinkin varhain kuin antiikin Rooman jäänteistä ajanlaskun alun ajoilta. Historiallisissa tutkimuksissa esimerkiksi vuonna 79 Vesuviuksen purkauksessa hautautuneesta Pompejista on löydetty lukuisia seiniin kirjoitettuja graffiteja. Jo tuolloin on käytetty latinan kielen et-sanaa ja kursiivilla kirjoitettuna merkki on näyttänyt e ja t -kirjaimilta. Tässä yhteydessä on hyvä huomioida, että osassa nykyisinkin käytettävistä fonteista &-merkki näyttää kursiivilla kirjoitettuna kirjaimilta e ja t. Esimerkiksi Caslon-fontissa tämä on selvästi nähtävissä.

Sanana ampersand on suhteellisesti ottaen nuori tulokas. Alkulähtökohtana on ollut englannin kielen and-sana. 1800-luvulla englanninkielisissä ABC-kirjoissa aakkoset päättäviin kirjaimiin X, Y, Z oli jo lisättynä kyseinen &-merkki. Kun kirjaimia sitten lueteltiin kouluissa, aakkosten viimeisten kirjainten jälkeen lisättiin ”and by itself and” tarkoittaen &-merkkiä. Sanonta ”and by itself & (and)” on vähitellen alkanut suussa muotoutua sanonnaksi ”and per se & (and)”, josta on myöhemmin muotoutunut sana ampersand. Latinan kielen ilmaisuhan ”per se” tarkoittaa ”by itself”.

Contact

Sähköposti

etunimi@ampersand.fi

Puhelin

+358 40 835 3111

Osoite

Vesijärvenkatu 15, 15140 Lahti

Contact