Mainontaan liitetään usein ajatus räiskyvistä ideoista, hulluista ajatuksista ja näyttävistä tempauksista. Mitä ällistyttävämpi älynväläys, sen parempi! Huomiotahan tässä informaatioähkyn aikakaudella haetaan. Vai haetaanko?
Kuvittele tavallinen aamusi. Siihen mennessä kun selviät hälyiseen koululuokkaan tai työpaikan avokonttorin hulinaan, olet jo altistunut melusaasteelle kotona ja työmatkalla. Sama tahti jatkuu vielä vapaa-ajalla ja harrastuksissa.
Henkinen hihan nykiminen eli huomion tavoittelu ei pääty kasvokkain tapahtuvaan vuorovaikutukseen. Netissä kuluttajan huomiota haetaan kaikin keinoin, kuten vilkkuvin valoin, liikkuvin animaatioin ja verkkosivujen päälle lävähtävin pop-up-ikkunoin, joita ei saa suljettua. Pahimpia huomiomagneetteja ovat pakotetusti pyörivät videot, joiden äänet jäävät kummittelemaan selainikkunaan vielä kauan kaikkien välilehtien sulkemisen jälkeen.
Maksa itsesi hiljaiseksi
Perinteinen mainonta on usein hyökkäävää ja röyhkeää. Se tunkee tajuntaasi silloinkin, kun et sitä haluaisi. Kuinka moni laittaa television äänettömälle mainoskatkon ajaksi tai maksaa jäsenyyden netin suoratoistopalveluihin vain päästäkseen eroon jatkuvista mainoksista?
Jatkuvan ärsyketulvan keskellä hiljaisuudesta on tullut nykypäivän luksusta. Ei ole sattumaa, että seesteisyyttä tukevat ja rentoutumiseen rohkaisevat mobiilisovellukset keikkuvat jatkuvasti suosituimpien appien kärjessä, tai että rauhoittumista haetaan ulkomailta asti erilaisilta joogaretriiteiltä ja mindfulness-kursseilta. Samaan aikaan ulkomaiset turistit rynnivät Suomeen, koska täällä on heidän mittapuullaan hiljaista koko ajan. Hiljaisuudesta ollaan valmiita maksamaan, ja sitä haetaan pitkienkin matkojen päästä.
Kuiskauksen voima
Halu hiljaisuuteen on huomiotalouden kääntöpuoli. Kun äänekkäästä huomion herättämisestä on tullut itseisarvo, muuttuu hiljaisuus ylellisyydeksi, joka yllättää. Mainonnassa tätä ilmiötä on jo hyödynnetty esimerkiksi markkinointitarkoituksiin tehdyissä ASMR-videoissa. Rauhoittavan äänen tai kuiskaillun viestin kuuntelu vaatii keskittymistä, ja rentouttava aistielämys voi tarinoiden mukaan antaa osalle kuulijoistaan niin sanotun aivo-orgasmin.
Hiljaisuuteen perustuva mainonta voi olla tehokasta, vaikka se ei tuntuisikaan kihelmöintinä koko kropassa. Viime vuosina myös yritykset ja julkiset palvelut ovat huomanneet some-suosioon nousseiden kuiskailu- ja äänivideoiden voiman. Ikea teki amerikkalaisille opiskelijoille suunnatun 25-minuuttisen ASMR-mainoksen jo kaksi vuotta sitten, ja Suomessa trendiä on hyödyntänyt Verohallinto.
Rauhoittumiseen pohjaavan mainonnan vaikutuksia ostohalukkuuteen on vaikea arvioida. Markkinoijalle hiljaisuudessa on kuitenkin paljon potentiaalia. Miten olisi asiakashoukuttimena toimivat, kauppareissun ajaksi jaettavat vastamelukuulokkeet? Kuulostaisiko vaimea sateen ropina paremmalta jonotusmusiikilta kuin 80-luvun hittibiisit? Voisiko mainos toimia ilman ylipirteää kertojan ääntä? Hiljaisuus on pysäyttävää, jos arki on täynnä hälyä. Nyt kannattaa olla muodikkaasti hiljaa.
Teksti: Hanna Piiparinen
Kirjoittaja on Ampersandin copywriter, jonka mielestä kaikkien pitäisi kuunnella enemmän ja puhua vähemmän.