Luova työ vaatii tekijältään empatiaa ja ymmärrystä asiakkaan ongelmaa kohtaan. Riippuen tilatusta työstä, työntekijän omista intresseistä sekä muista tekijöistä joskus työn imuun pääsee helposti ja välillä se taas vaatii enemmän aikaa.
Graafisena suunnittelijana minun tulisi olla kaikkien alojen ammattilainen ymmärtääkseni asiakastani ja hänen ongelmaansa täydellisesti. Tulisi olla niin parturi-kampaaja, keittiömyyjä kuin radioviestinnän ammattilainen – tai ainakin yrittää asettua sellaisten kenkiin. Toisaalta tulee vahvasti ymmärtää myös asiakkaan kohderyhmää.
Miten luova prosessi etenee?
Asiakkaan tapaamisen jälkeen alitajuinen ajatustyö jää käyntiin. Usein ajatustyön tueksi on haettava lisätietoa: tutustuttava asiakasyritykseen, luettava lisää yrityksen toimialasta, selattava kilpailijoiden nettisivuja ja selvitettävä markkinatilannetta. Luova työ on ongelmanratkontaa parhaimmillaan; eteen voi tulla ratkottavaksi joko helppo arvoitus tai useita kääntelyjä vaativa Rubikin kuutio. Usein törmää oletukseen, että esimerkiksi logo syntyy tuosta vaan palaverissa istuessa – joskus se saattaa toki olla näin, mutta useimmiten nerokkaan logon syntyminen vaatii työtunteja niin ajatustasolla kuin luonnosvaiheinakin.
Kun ajatustyöstä päästään luonnosvaiheeseen, syntyy useita vaihtoehtoja, joista polku voi johtaa vielä uuteen suuntaan. Luovassa työssä täytyy olla mieleltään avoin – harvoin seuraa mitään mullistavaa, jos vaan pinnistää jonkin ajatuksen ulos. Luovan työn tekijä onkin kuin löytöretkeilijä! Reittejä päätepisteeseen on useita, välillä sinne pääseminen vaatii harhapolulla käymistä – etkä voi tietää, josko se kuitenkin veisi sinut maaliin – mutta eri reittejä tutkimalla ollaan taas kartalla.
Miten ajatustyön voi muuttaa euroiksi?
Jokainen luovan työn tekijä on tuskaillut hinnoittelupolitiikkansa kanssa. Välillä asiakkaat eivät ymmärrä hinnoitteluperiaatetta, ja se onkin hyvä tehdä läpinäkyväksi kummallekin osapuolelle. Olet kenties paininut ajatuksen kanssa, että et ole tarpeeksi hyvä tai kokenut laskuttaaksesi tiettyä summaa, et ole vielä ymmärtänyt potentiaaliasi tai et viitsi laskuttaa kavereitasi.
Mieti myös, ostavatko asiakkaat aikaasi vai lopputuloksen tuottamia hyötyjä? On hyvä selventää asiakkaalle, mitä ongelmia palveluiden avulla pyritään ratkomaan. Markkinointiviestinnällä saadaan apua tuotteen tai palvelun brändäykseen, joka voi johtaa niin myynnin kasvuun ja nettisivuvierailujen kestoon kuin viestin selventämiseen ja parempaan asiakaskokemukseen.
Nykypäivänä aika on rahaa, ja ihmiset arvostavat hektisessä maailmassa nopeita ratkaisuja. Tuntihinnoitteluun perustuvassa laskutuksessa joudut ottamaan sen riskin, että asiakas ei ole tyytyväinen etukäteen rajatulla tuntimäärällä syntyneeseen työhön. Ammattilainen osaa tehdä laadukasta jälkeä tiukallakin aikataululla, mutta todelliset innovaatiot syntyvät pidemmän kypsyttelyn tuloksena, ja se vie aikaa. Joskus työhön kuluvien tuntien arviointi etukäteen on haastavaa – etenkin, kun se sisältää myös ajatustyöhön kuluvan ajan.
Projektihinnoittelussa laskutat sen perusteella, mikä työn tuloksesi on. Projektihinnoittelun vaarana on laskea kokonaishinta liian alas ja työskennellä tuplamäärä laskutettavaan summaan nähden. Hinnoittelu muuttuu helpommaksi, kun tunnet työntekoprosessisi eli ajankäyttösi ja laatumääritelmäsi. On myös tärkeää ymmärtää oman työn tuoma arvo asiakkaalle. Luovan työn ammattilaiset eivät pelkästään markkinoi tuotteita tai palveluja, vaan luovat niille lisäarvoa, ja siitä työstä kannattaa maksaa.
Teksti: Marjo-Riitta Hautala
Kirjoittaja on Ampersandin Art Director, joka käyttää ideoinnin apuna ”supersankarianalyysiä,” ideoi välillä yöunien kustannuksella ja saa yleensä parhaat lopputulokset tiukan deadlinen paineessa.