Yrittäjähenkisyyttä ja positiivista mieltä Ampersandilla

18.10.2019 Ampersand

Ensimmäisenä TET-aamuna minua hieman jännitti. Olin menossa mainostoimistoon, josta en tiennyt paljoakaan. Tiesin jo etukäteen harjoittelun jäävän vain kolmipäiväiseksi loppuviikosta alkavan lomamatkan vuoksi. Lahti kaupunkina ei myöskään ollut minulle kovin tuttu, koska saavuin paikalle Mäntsälästä asti. Mäntsälässä käyn Riihenmäen koulun yrittäjyyspainotteista luokkaa, ja nyt yhdeksännellä luokalla minulla on tehtävänä perustaa yritys. Olen pohtinut mainostoimiston perustamista ja halusin selvittää, miten mainoksia suunnitellaan, sekä kuulla hieman erilaisten ohjelmien käytöstä. Myös valokuvaus kiinnosti minua, joten halusin oppia siitäkin hieman.

Jännitys osoittautui turhaksi, sillä minut otettiin hyvin vastaan. Ensimmäinen päivä alkoi toimiston esittelyllä. Minut yllätti työpaikan ulkonäkö. Kuvitelmissani kaikki toimistotyöläiset tekevät hommia isäni työpaikan kaltaisissa tiloissa, joissa jokaisella työntekijällä on oma pisteensä, ja tiloista löytyy kaikille yhteinen taukotila, jossa voi juoda kahvia ja lukea lehteä. Ampersandin työtilat eivät ihan vastanneet odotuksiani. Toimisto oli avokonttori ja sieltä löytyi muun muassa pingis- ja biljardipöydät sekä pelikonsoli. Seinillä oli hienon näköisiä kuvia ja yhdellä seinistä oli graffiti.

Ilmapiiri työntekijöiden keskuudessa oli

rento ja iloinen, ja toimiston koira Joko

piti positiivista mieltä yllä.

Ensimmäisenä päivänä pääsin tutustumaan valokuvaukseen. Opin hieman kameran sekä valotuksen käytöstä. Harjoitusta sain myös monipuolisista kuvakulmista. Kuvista tuli hyviä, mutta ne kaipasivat vielä loppusilausta kuvankäsittelyohjelman avulla. Katsoessani art director Marjon kuvankäsittelytaitoja, tajusin vain sen, etten tajua hirveästi mitään. Minulla heräsi into opetella ohjelmien käyttöä. Olisi hienoa itsekin osata käyttää alustoja sujuvasti.

Keskimmäinen päivä alkoi kupillisella lämmintä kaakaota. Aloittelin tämän tekstin kirjoittamista copywriter Hannan vinkkejä hyödyntäen. Pääsin tarkemmin seuraamaan Ampersandin työntekijöiden hommia. Ensimmäiseksi seurasin Marjon keittiökuvaston taittamista. Homma oli minun silmiini aika pikkutarkkaa. Piti esimerkiksi katsoa, ettei työtason vedinkaukalon väriksi ilmoita kivenharmaata vaan liuskekivenharmaan.

Seuraavaksi oli vuoro seurata Hannan työtä. Hän oli kääntämässä samaisen keittiökuvaston tekstejä suomesta englanniksi. Myös tässä tehtävässä tarkkuus oli tärkeää. Aikaa sai kulutettua esimerkiksi selvittämällä sanan arkkitehtoninen merkitystä. Web developer Sami esitteli minulle ohjelmia, joilla koodaus ja nettisivujen luominen onnistuu. Olin hämmästynyt eri alustojen määrästä, joita sivujen tekoon tarvitaan. Otin erään palvelimen nimen ylös siinä mielessä, että voisin itsekin sitä hieman hyödyntää. Lopuksi siirryin graafikko Joonaksen työpisteelle. Sain suosituksia jälleen erilaisista alustoista, kuten kuvasovellus Pixabaysta, jonka avulla voi löytää tuhansia ilmaisia kuvia. Pääsin näkemään myös kuvanmuokkausta.

Verkostoitumisesta virtaa asiakashankintaan

Viimeisenä päivänä mieli oli hieman haikea, sillä harjoittelu läheni loppuaan. Päivästä otettiin kuitenkin kaikki irti. Sain valita ruokapaikan, joten päädyin sushi-ravintolaan, jossa oli todella hyvää ruokaa. Ostimme myös donitsit, jotka herkuttelimme kahvin yhteydessä. En ollut vielä nähnyt toimitusjohtaja Samuelin työtä, joten oli sen aika. Ymmärsin, että verkostoituminen on tärkeää. Erilaisten ryhmien kautta voi löytää uusia asiakkaita. Myös taloudesta huolehtiminen kuului toimitusjohtajan kontolle.

Päivän lopuksi otimme ryhmäkuvan. Naurun käkätyksiltä ei voinut välttyä kuvia ottaessa ja varsinkin niitä katsellessa. Joukosta löytyi onnistuneitakin kuvia, ja sain niistä yhden kotiini viemisiksi.

TET-jaksoni oli lyhyt, mutta sitäkin opettavaisempi. Sain kerättyä hyvien ohjelmien nimiä ylös, mutta opin paljon muutakin. Verkostoituminen ja itsensä markkinointi ovat tärkeitä keinoja löytää asiakkaita.

Huolellinen työskentely on tärkeää. Jos esimerkiksi kuvia muokataan hutiloiden, lopputulos ei ole kaunista katseltavaa. Ihailin työnteon sujuvuutta. Esimerkiksi oma kirjoitusprosessini takkuilee helposti, koska en aina tee suunnitelmaa kunnolla loppuun ja hypin eri työvaiheiden yli. Näin, että jakamalla työt ne myös etenevät tehokkaammin. Työyhteisössä erilaiset persoonat ovat vahvuus, sillä eri näkökulmat ovat tärkeitä. Merkittävin asia on kuitenkin mielestäni työilmapiiri. Kun yhteisössä kaikilla on hyvä olla, silloin työkin etenee mukavammin. Tämä asia toteutui Ampersandilla mielestäni todella hyvin.

TET-jaksosta oli minulle paljon hyötyä yhdeksännen luokan yritystäni ajatellen. Voi kuitenkin olla, että mainosalalla on jokin rooli elämässäni myös yläasteen jälkeen.

Teksti: Hanna Ponnikas

Kirjoittaja on Ampersandin TET-harjoittelija, joka osallistuu Nuori yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan.